Om odling

Biologisk mångfald
Som odlare kan man aktivt bidra till biologisk mångfald. Här är fem enkla tips från en mycket intressant och tankeväckande artikel som publicerats på forskning.se av forskaren Anna Persson, Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds Universitet. Hon säger att 90 av alla vildfä blomväxter behöver insektuhjälp för pollinering. 

 1. Rensa inte bort allt ogräs
 2. Välj gamla mormorsväxter
 3. Låt gräsklipparen vila
 4. Planera för lång blomning
 5. Hjälp småfåglar och vildbin lite extra

Läs hela artikeln här!   

Organisk-ekologisk odling
FOBO – Förbundet Organisk-Biologisk Odling är en förening för ekologi, trädgård och odling med miljövänliga och naturnära metoder. Läs mer om FOBO 
FOBO har bl a gett ut en skrift om täckodling, biokol m m – Fördjupning i organisk-biologisk odling. Där kan man få många praktiska tips om täckodling och hur man framställer egen biokol. Börje Remstam, som höll föredrag om täckodling och biokol i föreningen den 5 mars 2018, skriver om sin trädgård där han aldrig gräver. Maskarna gör jobbet! Han täckodlar med löv och halm och tillför egen biokol. 

Börjes odlingsfilosofi kan sammanfattas så här: 

 • Den som använder täckodling och urin behöver inte köpa gödsel.
 • Man ska inte vara rädd för att använda löv i trädgården. De ger mat till maskarna. 
 • Man behöver inte gräva eller kalka.
 • Täckodlad mark behöver sällan vattnas.
 • Den som har direktkompostering på marken behöver ingen trädgårdskompost.
 • En täckodlad mark är mindre känslig för sjukdomar.
 • Experimentera själv! 

Frågor om trädgård och odling
Koloniträdgårdsförbundet svarar på frågor om trädgård. Frågorna skickas till:
Koloniträdgården, Åsögatan 149, 116 32, Stockholm eller till
Solveig Sidblad på samma adress;
E-post. kansli@koloni.org eller kolonitradgarden@koloni.org
FOR (Fritidsodlarnas Riksförbund) svarar året om på frågor om trädgård och odling. E-post: radgivning@for.se eller 018-15 26 00
Läs referatet från Lena Israelssons föredrag vid årsmötet 2016. Här finns mängder av praktiska tips om odling!

Plantval
Elitplantstationen (EPS) vid Alnarp tar fram odlingsvärda plantor som passar svenskt klimat och är sortäkta och friska. Innan du köper ett fruktträd eller en buske – se alltid efter i deras sortimentslista så att du får en sort som passar i din lott! 

Odla.nu
På trädgårdssajten Odla.nu finns tips om odling av köksväxter, till artiklar om  sniglar och rådjur. Du kan också prenumerera gratis på nyhetsbrevet.

Rådjur
Rådjur och gnagare: Coops växtförslag raddjur_gnagare.pdf

Gamla fröer får nytt liv!
Läs om gamla frösorter www.foreningensesam.se; www.nordgen.org

Läs om potatis!
Det finns många olika sorters potatis. En genomgång av odlingsvärda sorter finns i Koloniträdgården 2-3/2009. Där får man tips om odling – bland annat att man inte ska duscha potatisplantorna utan vattna i fårorna.

Hur smakar potatis?
Richard Tellström, som är fil dr i måltidskunskap, har gjort en pilotstudie om hur potatis smakar (Potatisens smakord. En pilotstudie om hur potatissmak kan beskrivas. Östergötlands potatisodlarförening och Svensk potatis. Linköping. 2008).

Syftet med studien är att identifiera och beskriva smaker i kokt potatis utifrån en dialogmetod med en tränad smakpanel. Bakgrunden är att potatisen traditionellt sett har saluförts till konsumenten utifrån kokningsegenskaper (fast eller mjölig), grad av växt- och skördeskador (klassning) och liknande.
Potatis har inte sålts med uppgift om hur den smakar när den serveras kokt, stekt, ugnsbakad mm, och odlarna får heller inte betalt för potatisens smakegenskaper även om vissa sorter upplevs vara smakrikare än andra (t.ex mandelpotatis) och därmed betingar ett högre pris. Princess finns inte med i provsmakningen, däremot många av de sorter som finns att köpa i mataffärerna.