Odlartips

Om odling

Koloniträdgårdsförbundet svarar på frågor om trädgård. Frågorna skickas till:
Koloniträdgården, Åsögatan 149, 116 32, Stockholm eller till
Solveig Sidblad på samma adress;
E-post. kansli@koloni.org eller kolonitradgarden@koloni.org

Läs referatet från Lena Israelssons föredrag vid årsmötet 2016. Här finns mängder av praktiska tips om odling!

Odla.nu
På trädgårdssajten Odla.nu finns tips om odling av köksväxter, till artiklar om  sniglar och rådjur. Du kan också prenumerera gratis på nyhetsbrevet.

Rådjur
Rådjur och gnagare: Coops växtförslag raddjur_gnagare.pdf

Gamla fröer får nytt liv!
Läs om gamla frösorter www.foreningensesam.se; www.nordgen.org

Läs om potatis!
Det finns många olika sorters potatis. En genomgång av odlingsvärda sorter finns i Koloniträdgården 2-3/2009. Där får man tips om odling – bland annat att man inte ska duscha potatisplantorna utan vattna i fårorna.

Hur smakar potatis?
Richard Tellström, som är fil dr i måltidskunskap, har gjort en pilotstudie om hur potatis smakar (Potatisens smakord. En pilotstudie om hur potatissmak kan beskrivas. Östergötlands potatisodlarförening och Svensk potatis. Linköping. 2008).
Syftet med studien är att identifiera och beskriva smaker i kokt potatis utifrån en dialogmetod med en tränad smakpanel. Bakgrunden är att potatisen traditionellt sett har saluförts till konsumenten utifrån kokningsegenskaper (fast eller mjölig), grad av växt- och skördeskador (klassning) och liknande.
Potatis har inte sålts med uppgift om hur den smakar när den serveras kokt, stekt, ugnsbakad mm, och odlarna får heller inte betalt för potatisens smakegenskaper även om vissa sorter upplevs vara smakrikare än andra (t.ex mandelpotatis) och därmed betingar ett högre pris.
Princess finns inte med i provsmakningen, däremot många av de sorter som finns att köpa i mataffärerna.