Fördelarna med egen jord har blivit allt tydligare med riskerna för gifter i odlingen och utarmningen av torvmarkerna. Man slipper också transporter och det blir billigt.
Det finns flera bra sätt att göra egen jord och man kan börja med litet i taget med att göra egen flytande näring, att täckodla eller kompostera.
Stockholms Koloniträdgårdar har tagit fram en ”bibel” för hur man gör sin egen jord. Här har de ett enkelt sätt att göra en trädgårdskompost:
”Här kan du lägga grönsaksblast, överbliven frukt, löv, färska och torra växtdelar, kaffesump, teblad med mera. En trädgårdskompost kan göras på många sätt.
1. Enkel trädgårdskompost: Lägg materialet i en hög och låt det i stort sett sköta sig själv. Bottna eventuellt med ett lager av kvistar.
Gör så här: Varva kväverikt (grönt) trädgårdsavfall som grönsaksblast och gräsklipp med kolrikt (brunt) material som löv och torra stjälkar. 1/3 grönt och 2/3 brunt är lagom. Trampa till högen så den inte blir för luftig. Vattna om det är för torrt. Näringsvattna om högen innehåller mycket näringsfattigt (brunt) material.”
Läs mer på Stockholms Koloniträdgårdars hemsida.