Lerjord är bäst! Lena Israelssons föredrag vid koloniföreningens årsmöte

”Lerjord är bäst!” Många kolonister höjde på ögonbrynen när de hörde detta. Men enligt Lena Israelsson är lerjord bäst att odla på, förutsatt att man tillför mullämnen och att jorden är dränerad. Växtavfall ger bra mull. Om man sparar växtavfallet i nätbehållare så bör de täckas så de inte torkar ut. Ett tips är att täcka med lite jord överst och odla grönsaker på trädgårdsavfallet.

Marktäckning
Marktäckning, t ex gräsklipp, ger mull, men för att undvika sniglar bör den inte vara för tjock och helst myllas ner. 5 cm räcker när man odlar potatis, bönor eller ärter. Varning för klumprotssjuka på kål och potatis. Det ser man om bladen vissnar ner tidigt och rötterna blir som klumpar. För att undvika det ska man växelbruka.

_MG_0976

Lerjord måste grävas – och helst på hösten. Men det räcker att lossa lerkokorna.

Gödsling
För att få en bra jordstruktur är stallgödsel (med halm – inte träspån) mycket bra. Det behövs 3-4 kg/kvm. Den ska myllas ner för att inte förlora näringen. Bra gödsling är stenmjöl, biokol eller flis (men inte i grönsakslanden). Flis eller grus bromsar sniglarnas framfart!

Underhållsgödsling
Som tillsats under sommaren har flytande gödning som myllas ner: ”Guldvatten” (urin utspätt med 9/10-delar vatten), nässelvatten eller hönsgödsel i vatten.

Grönsaker
Det finns många perenna grönsaker som tål kyla: Trädgårdssyra, piplök, lungört. Tidiga grönsaker är spenat, koriander, dill, ruccola och smörgåskrasse. Man kan också odla sent på hösten: Grönkål, skocka, palsternacka, purjo, sallatslök, svartrot, vintersallat, vinterportlak.

Bladväxter som kommer tillbaka är: Slätbladig persilja, röd plocksallat, mangold, portlak. Salladen ”Little gem” är en härdig sort.

RosenbönorStörodling
Många vackra bönor är också goda att äta, t ex rosenböna, borlottiböna och bondböna. De tar också liten plats i lotten. En högväxande sockerärt som Lena rekommenderade är Carouby de Mausanne. Det har också kommit flera asiatiska grönsaker som är lättodlade.

Potatis
För att undvika potatisbladmögel bör man odla tidiga sorter och gärna förkultivera dem. Tidiga är Solist, Orla, Rocket, Silla, Amandine. Lägg aldrig blast i komposten för att undvika potatisbladmögel. Den sprider sig också till tomater som då får bruna blad.

Eglise_Notre-Dame_Bar-le-Duc_Vitrail_Saint_Fiacre_30_04_2012
St Fiacre

Några sortförslag
Chili – Jamaican Bell
Havtorn: Ny sort Svenne och Lotta
Blåbär: Patriot, Reka. Obs Håll avstånd mellan buskarna?
Kvitten: Lämplig trädstorlek för en lott.

Lena slutade med att visa grönsaksodlingens och medicinalväxternas skyddshelgon St Fiacre som firas bl a i Frankrike.